Οι χουρμάδες και τα πολλά οφέλη τους στην υγεία μας

Γράφει ο Γιάννης Κέντρος

Στο blog αυτής της εβδομάδας θα αναφερθούμε στους χουρμάδες και στα (πολλά, πάρα πολλά!) οφέλη τους!
Οι χουρμάδες παράγονται απο εναν αειθαλή φοίνικα (phoenix dactylifera) που έχει καταγωγή απο την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Θεωρούνται το “σήμα κατατεθέν” της γεωγραφικής αυτής περιοχής.

Πάμε να δούμε τα οφέλη τους:

Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά
Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιταμίνες B6(παραγωγή ενέργειας-σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων) και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επίσης προσδίδουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά(προστασία απο ελεύθερος ρίζες).

Καρδιοαγγειακή υγεία
Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο και μαγνήσιο. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τους βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

Πεπτική υγεία
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου, την πρόληψη δυσκοιλιότητας και την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας!

Αντιοξειδωτική δράση
Περιέχουν φαινολικές ενώσεις που παρέχουν προστασία απο τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν το οξειδωτικό στρες που είναι υπεύθυνα για την πρόωρη γήρανση!

Παροχή ενέργειας
Περιέχουν φυσικά σάκχαρα όπως γλυκόζη και φρουκτόζη που προσδίδουν άμεσα ενέργεια!

Σύμμαχος εγκυμοσύνης
Σύμφωνα με έρευνες βοηθούν στην διευκόλυνση του τοκετού μειώνοντας την ανάγκη φαρμάκων!

Αντιφλεγμονώδη δράση
Περιέχουν ένα σύμπλεγμα ενώσεων με αντιφλεγμονώδη δράση όπως τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο, τα φλαβονοειδή, οι φυτικές ίνες και το ελαϊκό οξύ!

Συνοψίζοντας, οι χουρμάδες είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα τρόφιμο με υψηλή, όμως, θερμιδική αξία γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο!

Έχουν, φυσικά, πολλές ευεργετικές ιδιότητες γι’ αυτό μπορεί να μπει στην διατροφή ως υποκατάστατο της ζάχαρης εμπορίου ακόμα και σε σπιτικά γλυκά!

Κύλιση στην κορυφή