Γράφει ο Γιάννης Κέντρος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Για πολλούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής, ενώ άλλοι δεν είναι και τόσο …φανατικοί. Ένα είναι το σίγουρο όμως: Όταν βάλεις την σαλάτα στην καθημερινότητά σου, δεν θες να την βγάλεις!
Ιδού 4+1 “γιατί”…
- Οι σαλάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Τα λαχανικά είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, φολικό οξύ κ.α.) και μετάλλων (όπως κάλιο και μαγνήσιο), τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης καθώς και στην μείωση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Και αυτά είναι τα πολύ, πολύ βασικά, γιατί θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες λέξεις για τα οφέλη των φυτικών ινών!
- Οι σαλάτες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C(σύνθεση κολλαγόνου για την υγεία του δέρματος), β-καροτένιο, και φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων και την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις.
- Μείωση φλεγμονών. Τα λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και σύμφωνα με νεότερες έρευνες λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάδι, έχουν συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα!
- Είναι ο καλύτερος φίλος του διατροφολόγου και δικός σας! Οι σαλάτες λαχανικών έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ έχουν μειωμένη θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως οι σαλάτες, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Αντιλαμβάνομαι, οτι το να τρως μονίμως …πράσινα για κάποιους δεν είναι και το καλύτερο, αφού υπάρχουν αρκετές δυσανεξίες που πάντα ο διατροφολόγος λαμβάνει υπ’ όψιν πριν την εκπόνηση του προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα tips που θα κάνουν τη σαλάτα σας λίγο περισσότερο λαχταριστή!
- Συνόδευσε την σαλάτα σου με μια καλή πηγή πρωτεϊνών(είτε αυγό, είτε σολομό, είτε φιλέτο κοτόπουλο)
- Πρόσθεσε αγνό λάδι (ελαιόλαδο)
- Απέφυγε την προσθήκη υπερβολικού αλατιού και την επεξεργασία τους σε μεγάλες θερμοκρασίες και για αρκετή ώρα ώστε να μην χάνουν τις απαραίτητες και χρήσιμες για τον οργανισμό βιταμίνες καθώς και την αντιοξειδωτική τους δράση!!
Για οτιδήποτε θέλεις να συζητήσεις μαζί μου είμαι διαθέσιμος τόσο για δια ζώσης, όσο και για Online συνεδρίες!
Καλή όρεξη!